Over haptonomische zwangerschapsbegeleiding

Team work makes the dream work!

Semi gepland, maar toch totaal onhandig, al scriptie schrijvend, verschenen daar dé twee blauwe streepjes. De vraag waar ik het op menig avondje met verschillende vriendinnen-groepjes over had gehad “Wanneer komt het uit?” werd abrupt van tafel geveegd. Uiteraard kwam het niet écht uit, maar ach wanneer wel ? En wat een acute euforische vreugde gaf dit babytje in mijn toen nog bescheiden buikje.

Een meisje, er groeide een meisje met 10 tenen en 10 vingers. Hetgeen dat we veel belangrijker vonden dan het geslacht. Maar natuurlijk straalden we als nooit tevoren, we zouden een dochter krijgen, hopelijk met de rust van papa en de energie van mama met de donkere haren van papa de groene ogen van mama. Ach fantaseren, speculeren en ondertussen heel veel leren. Boekenwijsheid, klasjes, fora, blogs, aangezien er nog geen babyboom in onze omgeving was, gaven wij bij deze het startschot. Deze generatie maakt de volgende generatie !

Als echt kind van onze generatie dacht ik, alles wil ik ervaren en het liefst in een korte tijd en zo intens mogelijk. Overal bij zijn, alles zien, alles leuk vinden. Dat is enig, maar dat gaat niet. Prioriteiten stellen, genieten en leven – ongeacht van de volgorde willen we deze werkwoorden ook doorgeven.

De buik groeide snel groter en groter en de angst van menig zwangere kwam met de week dichterbij : de bevalling. Echter niet bij ons, we gingen dit als een team aan pakken. Met de rust van mijn man, de energie van mij en de heerlijke lieve sessies van Haptomotion in ons achterhoofd. De tips en de posities die we daar hadden geoefend  en besproken hadden zo’n rustige uitwerking tijdens de zwangerschap en de bevalling. Mijn inner-hypere-Harrie werd een zeer goed gebalanceerde weëen-opvanger en ik kan natuurlijk alleen maar benadrukken dat het voor ieder anders is en voelt zoals alles in het leven, maar het heeft mij zo geholpen om mijn innerlijke onrust in te dammen. Niet alleen als zwangere of  als moeder maar gewoon ook als vrouw en mens.

En dan na het teamwork, de inspanningen, de oerkracht: het wonder. “Ze is er, ze is er, onze dochter.”
Als typische eerste keer ouders, hadden we geen écht idee welke achtbaan we waren ingedoken, welke loopings en buikpijn-momenten er zouden komen en welke vreugde festijnen en gillend geniet gezin gekneuter. Eén ding was ons wel duidelijk, de haptonomie lessen hadden gezorgd voor een heel aangename krachtige start vol teamwork en power !
Was het begin niet niet halve werk ? Ha, daar valt over te discussiëren in deze, maar het begin is zeker heel wat werk en het is fijn dat dat gebalanceerd, liefdevol en krachtig ging.
Bedankt Esther !

Bekijk hier een filmpje over Haptonomische zwangerschapsbegeleiding. Bron: www.vhzb.nl

https://vimeo.com/161045587